Gnagsår kan ødelegge for en hver aktivitet. Det er vanskelig å gjøre noe som helst på tur uten å bevege på bena, og med et gnagsår på foten kan dette være en smertefull affære. Ved å bli litt klokere på hvorfor gnagsår oppstår og hvordan man kan unngå dem, kan man begi seg ut på de fleste turer uten å måtte tenke på vonde blemmer og hemmende sår.
Forstå hvorfor gnagsår oppstår
Gnagsår er en betegnelse på sår, rødhet og blemmer som kommer av kontinuerlig gnikking og bevegelse på huden. Det er mye som kan forårsake dem – som brannsår og allergier – men friksjon mot huden er den aller vanligste årsaken. Varme og spesielt fuktighet kan gjøre at det forekommer oftere, noe som gjør føttene spesielt utsatt.
For å beskytte de skadde cellene vil kroppen lage en væskefylt blemme rundt såret, for å gjenoppbygge og beskytte skaden. Dette kan være vondt, og såret vil trykke mot skoen når du beveger deg.

Hvordan forebygge gnagsår
Den beste behandlingen mot gnagsår er å unngå dem. Det er heldigvis en god del vi kan gjøre for å minimere sjansen for å utvikle gnagsår:
- Bruk sko som passer deg
En av de viktigste investeringene du kan gjøre om du er mye ute i tur og mark, er å kjøpe tursko som passer til din fot. Har du en sko som ikke ligger godt på foten, eller er i feil størrelse, er du nesten garantert å utvikle gnagsår på lengre turer.
Prøv skoen godt i butikken, og ta gjerne på deg tursokkene dine når du handler sko. Gode innersåler får du kjøpt hos de fleste sportsbutikker.
Er du over gjennomsnittet opptatt av komfort (eller sliter du kanskje med en skade?) kan du også få spesiallagde såler hos Löplabbet.
- Riktig type sokk – Unngå bomull!
Å velge riktige tursokker er essensielt for komforten til føttene dine. Har du mulighet til det bør du unngå bomull, da det tar opp mye fuktighet. Ull, syntetisk og bambus er gode valg, med sokker i 100% merinoull som det beste av dem. Merinoull er dessverre ikke billig, og man kan fort ende opp med å betale flere hundre kroner paret. Det er det ikke alle som har råd til!
Da vil mange heller gå for en blandingssokk (blanding mellom ull og syntetisk.) Disse får man hos XXL for ned mot 40kr paret, og er mer enn gode nok selv for lengre turer.
Pass også på at sokken passer deg. Er den for stor vil den lage rynker som gnager i skoen, og er den for liten vil den lage trykkpunkter og eventuelt skli ned så skoen gnager direkte på huden.
- Bruk 2 par sokker
Et supert tips for å forebygge gnagsår er å bruke en såkalt liner sock. En liner sock – eller innersokk som jeg liker å si – er en tynn sokk man har under tur/ullsokken.
Innersokken flytter vekk enda mer fuktighet, og eliminerer nesten all gnaging. Også her er merinoull det beste alternativet, men en hvilken som helst tynn sokk kan brukes som innersokk.
Budsjettvennlig tips: Klipp opp en gammel nylonstrømpe/strømpebukse og bruk den som innersokk! Dette fungerer helt utmerket da strømpen er veldig glatt, og du unngår gnaging mot raggsokkene.
- Ha med sokkeskift
Som nevnt tidligere bør vi unngå fuktighet som best vi kan. Da er det greit med et ekstra par tørre sokker i sekken. Skal du sove ute er det lurt å ta på disse når du kryper inn i soveposen, så kan de våte sokkene henge til tørk over natten.

Når hunden begynner å bli litt sår…
Kjenner du at det begynner å svi eller bli varmt på et område på foten, før du stoppe og gjøre noe med det umiddelbart. Et gnagsår er på vei! Tar man tak i det med en gang kan man fortsatt unngå at det utvikler seg til et sår.
Sett på et gnagsårplaster over det vonde området. Har man ikke dette med seg kan man fint bruke sportstape, og har du typen med glatt overflate er dette enda bedre. Pass på at du dekker hele området, så det ikke gnager mot sokken eller skoen lenger.
OBS: Sett plaster/tape på skikkelig. Om dette ruller seg sammen eller klumper seg vil det virke helt mot sin hensikt, da det vil forårsake enda mer gnaging.
Hvordan behandle gnagsår
Om uhellet først er ute er det aller beste å la området være i fred. En blemme på såret er kroppen sin måte å beskytte og helbrede området på, og det går vekk av seg selv etter hvert.
Det er dog velig ubehagelig å fortsette turen med gnagsår, så av og til må man bare fjerne blemmen. Blir du nødt til dette bør du bruke en liten nål eller lignende. Pass på at området er rent, og varm opp nålen med en lighter for å desinfisere. Stikk et lite hull, og la væsken komme ut. Husk plaster eller annet dekke over såret etterpå, for å unngå infeksjon.
Lykke til på tur!